پشتیبانی 8-18
09125481499

تهران، لاله زار جنوبی،
نبش کوچه گودرزی،
پلاک ۹۵

پشتیبانی 8-18
09125481499

کابل آلومینیوم، انواع و ویژگی های آن

کابل آلومینیوم

کابل آلومینیوم: ما در طول روز برای فعالیت‌های زندگی، به جریان الکتریسیته نیاز داریم. به منظور عبور جریان الکتریسیته و استفاده از برق باید از سیم و کابل‌ها استفاده کنیم. که در حالت کلی کابل‌ها به دو دسته‌ی کابل مسی و کابل آلومینیومی تقسیم‌بندی می‌شوند. بعضی‌ها خیال می‌کنند که برای کابل کشی کابل مسی بهترین گزینه است، اما استفاده از فلز مس به علت قیمت و وزن سنگین برای برخی کارها چندان مناسب نیست. پس بهتر است که از کابل آلومینیومی استفاده شود. همچنین در طی چند سال اخیر به علت افزایش قیمت فلز مس، طرفداران کابل برق آلومینیومی هم افزایش یافته است. این کابل به علت خواص فیزیکی منحصربه‌فرد و ساختار متنوع در انتقال برق کاربرد زیادی دارد و در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کابل‌ها از سه قسمت اصلی تشکیل می‌شوند. رسانا، پوشش عایق الکتریکی و غلاف این سه قسمت را تشکیل می‌دهند. کابل‌هایی که هسته رسانای آن از جنس آلومینیوم باشد، کابل برق آلومینیومی نامیده می‌شود. این فلز رسانا با توجه به خواص الکتریکی و فیزیکی و البته قیمت مناسب خود نسبت به هادی مس؛ در ساخت سیم و کابل، جایگزین مناسبی برای مس محسوب می‌شود. کابل‌های آلومینیومی نسبت به کابل‌های مسی از مقاومت بیشتر و در نتیجه رسانا پایین‌تری برخوردار است. همچنین این کابل‌ها برای مشتری ارزان‌تر و به صرفه‌تر است. به همین علت است که کابل‌های آلومینیومی نسبت به کابل‌های مسی کمتر در معرض سرقت قرار می‌گیرد. کابل آلومینیوم در صورتی که کنار مواد شیمیایی قرار بگیرد دچار خوردگی می‌شود، در حالی که فلز مس دارای مقاومت و دوام مکانیکی بیشتری است.

قیمت کابل آلومینیومی

قیمت کابل آلومینیومی

یکی از عوامل انتخاب کابل قیمت آن است. قیمت کابل‌های مسی و آلومینیومی با هم فرق دارد. کابل آلومینیوم و مس به عنوان دو رسانای الکتریکی پرمصرف در تولید کابل‌های برق، دارای قیمت‌هایی متغیر هستند. قیمت آن‌ها همواره در حال افزایش یا کاهش است، اما به طور کلی قیمت کابل آلومینیومی بسیار کمتر از کابل مسی است و علت عمده‌ی استفاده از آلومینیوم در ساخت کابل و سیم نیز همین موضوع است. از عوامل موثر در قیمت کابل برق آلومینیومی میزان ولتاژ است که با توجه به میزان ولتاژ، قیمت آن متغیر است.

کابل‌های فشار ضعیف ارزان‌تر از کابل فشار متوسط است. تولید داخلی کابل‌ها باعث شده که قیمت کابل‌ها هجومی نباشد. کابل‌های آلومینیومی عملکرد خوب‌شان را اثبات کرده‌اند و دارای ویژگی‌هایی مثل استحکام مکانیکی قابل قبول، وزن کم، قابلیت شکل دهی به کابل در مکان‌های تنگ، برند، سایز، شیلددار بودن یا نبودن کابل و هدایت الکتریکی کافی است، که همه‌ی این عوامل در تعیین قیمت کابل آلومینیومی موثر است. به طور کلی موارد زیر مهم‌ترین عوامل تعیین کننده‌ی قیمت کابل‌های آلومینیومی محسوب می‌شوند.
? سایز کابل یا همان قطر هادی
? جنس عایق کابل
? تعداد و نوع روکش‌ها برای کاربری‌های خاص
? وزن سیم کابل و مفتول داخلی
? نوع کاربری
? نوع برند


پرفروش ترین برند سیم و کابل در بازار ? سیم و کابل خراسان ?


انواع کابل آلومینیومی

برای سیم کشی برق منازل، شبکه‌های برق و هواپیماها از کابل آلومینیومی استفاده می‌شود. آلومینیوم از مس هادی الکتریکی ضعیف‌تری دارد، به همین خاطر است که کمتر در مصارفی همچون کابل کشی منزل به کار می‌رود. استفاده از این کابل بعد از جنگ جهانی دوم در انتقال و توزیع شبکه‌های برق افزایش یافت. ظرفیت این فلز در مقایسه با مس حدودا نصف آن است. کابل برق آلومینیومی نسبت به کابل مسی به صرفه‌تر و کمتر هم در معرض سرقت قرار می‌گیرد.
کابل‌های آلومینیومی انواعی دارند عبارتند از: کابل آلومینیومی زره دار، کابل آلومینیومی خود نگهدار، کابل آلومینیومی زمینی وهوایی.

کابل آلومینیوم زمینی

کابل آلومینیوم زمینی

کابل‌های آلومینیوم زمینی جزو بهترین کابل‌هایی هستند که در بازار عرضه می‌شوند. این کابل در پروژه‌هایی که سطح ولتاژ پایین‌تری لازم باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرند. مثل پروژه‌های انتقال نیرو، برق‌رسانی و سیم کشی در برخی از هواپیماها. این کابل‌ها در انواع دو، سه و چهار رشته‌ای در بازار موجود هستند. چهار رشته‌ای آن هم دارای دو نوع دیگر است، که در نوع اول سیم دارای چهار سطح مقطع هست و اندازه هر چهار رشته یکسان است. ولی در نوع دوم سه رشته دارای سطح مقطع یکسان ولی رشته آخری دارای سطح مقطع کمتری است، که رشته نول است.

این نوع دارای سه و نیم رشته است. این محصولات در بازه ۰.۶ تا ۱ کیلو ولتی هستند. از کابل‌های زمینی برای برق کشی در درون زمین، داخل ساختمان و روی دیوار استفاده می‌شود. این کابل‌ها به صورتی طراحی و تولید شده‌اند که نباید تحرک داشته باشند. اغلب در پروژه‌هایی به کار می‌روند که نیاز به کابل در زیر زمین است، و به این منظور این کابل‌ها را در زیر زمین دفن می‌کنند. به گونه‌ای که هیچ ردی از کابل قابل رؤیت نباشد.

کابل آلومینیوم هوایی

کابل‌هایی که به صورت معلق روی تیر‌ها دیده می‌شوند، برای انتقال انرژی الکتریکی و انتقال سیگنال‌های خطوط مخابراتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کابل‌ها ولتاژ ۱ تا ۳۶ کیلو ولت را عبور می‌دهند و معمولاً در مناطق روستایی یا مناطقی که تعداد خانه‌ها و ساختمان‌ها کم باشد، برای انتقال برق، خط تلفن و… استفاده می‌شود. کابل‌های هوایی دارای دو نوع مس و آلومینیوم هستند که از کابل‌های مسی برای مخابرات و از کابل‌های آلومینیومی روکش دار که منظور همان کابل خودنگهدار است، برای انتقال انرژی الکتریکی استفاده می‌شود.

کابل آلومینیوم هوایی AAC

کابل AAC دارای مقاومت بسیار بالا و وزن کمی است و این باعث شده که نصب آن‌ها آسان‌تر انجام شود. در ساخت کابل AAC تماما آلومینیوم به کار رفته و این باعث افزایش مقاومت کابل در مقابل خوردگی می‌شود. این کابل به منظور انتقال و توزیع خطوط هوایی در نواحی که قابلیت جریان دهی بسیار مهم باشد و همچنین دمای بالا مدنظر نباشد، به عنوان یک گزینه اقتصادی مورد توجه قرار می‌گیرد.

کابل آلومینیوم هوایی ACSR

برای انتقال برق، رایج‌ترین هادی مورد استفاده هادی هوایی از نوع ACSR است. به منظور محافظت در برابر خوردگی این کابل هوایی، از استیل گالوانیزه یا فولاد با روکش آلومینیوم استفاده می‌شود. این کابل دارای وزن، هزینه کم و ولتاژ قوی است و معمولاً برای تیر برق‌هایی که فاصله بسیار زیادی از هم دارند، استفاده می‌شود. در این کابل رشته‌های آلومینیومی با دقت بر روی یک هسته آلومینیوم، منیزیم و سیلیکون پیچیده می‌شود و از مقاومت و استحکام مکانیکی زیادی برخوردار است.

کابل آلومینیوم هوایی AAAC

این کابل برای مناطق ساحلی، مجاور به دریا که امکان خوردگی کابل وجود دارد، مناسب است. همچنین این کابل از استحکام و مقاومت الکتریکی خوبی برخوردار است. از مزایای این کابل می‌توانیم به هدر رفتن انرژی کمتر نسبت به هادی‌های ACSR، افزایش جریان تا میزان ۲۰ درصد و مقاومت بسیار عالی در برابر خوردگی.

کابل آلومینیوم هوایی

کابل آلومینیوم زره دار

این کابل کم فشار است و در عین حال رسانایی بسیار بالایی دارد. در کابل زره دار یا آرموردار برای برق فشار قوی، آلومینیوم به عنوان رسانا مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما زمانی که هدف ما در برق رسانی، برق کم فشار باشد از سیم مسی به عنوان رسانا استفاده می‌شود. این کابل نوعی کابل بادوام است، همان طور که از نامش پیدا است از آن در مقابل عوامل محیطی و آسیب‌های فیزیکی در مکان‌های مختلف مراقبت می‌کند. در حرفه برق برای نیازهای مختلف از کابل مخصوص همان از صنعت استفاده می‌شود و در هر جایی که از کابل مخصوص استفاده نشود، خسارات شدیدی را به دنبال دارد.

مثلا در صورت استفاده نادرست از کابل زره دار امکان آتش‌سوزی، برق‌گرفتگی، خسارات مالی و حتی جانی وجود دارد که در برخی مواقع قابل جبران نیست. از جمله کاربردهای این کابل می‌توانیم به استفاده از آن در شرایط آب و هوایی سخت اشاره کرد. همچنین انتقال سیگنال، متالورژی، تولید برق و آزمایشات علمی و… است. پوشش خارجی این کابل یک لایه محافظ پلاستیکی است که در برابر سایش از کابل محافظت می‌کند، به همین علت است که از این کابل در مکان‌هایی که احتمال آسیب به کابل زیاد باشد استفاده می‌شود. مثل پمپ بنزین، کارخانه ها، کارگاه‌ها و مکان‌هایی که ماشین‌های سنگین عبور می‌کنند و یا محیط‌هایی که موجوداتی مثل موش در آنجا وجود دارد.

جریان مجاز کابل آلومینیوم

یکی از راه‌های مناسب برای دسترسی به کابل برق آلومینیومی متناسب با ظرفیت آمپری و انتخاب درست سایز آن ها، مراجعه به جدول کابل آلومینیومی یا به عبارت دیگر جدول‌های جریان مجاز کابل برق آلومینیومی است. از جمله علت‌های اصلی معرفی حداکثر جریان الکتریکی مجاز برای کابل برق پیشگیری از زیاد شدن دمای هادی کابل و آسیب دیدن آن در هنگام بهره برداری است.

نکته قابل توجه این است که هرچه میزان میانگین دمای محیط بالاتر باشد، مقدار انتقال حرارت کابل به بیرون کم می‌شود و برای پیشگیری از مخاطرات بهتر است که جریان عبوری محدود شود. در صورتی که کابل مورد استفاده شما، روش به کارگیری استاندارد آن و نصب کابل صحیح باشد، دیگر نگران افزایش دما و افت ولتاژ هنگام بهره برداری نباشید. برخی از نکات را هنگام انتخاب کابل‌ها برای جریان مجاز لازم است که رعایت کنید تا بعداً مشکلی برایتان پیش نیاید. این نکات عبارتند از:
? به مکانی که قرار است کابل را نصب کنید دقت کنید و میانگین دمای آن را بدانید.
? هر سایز کابلی که انتخاب می‌کنید دقت داشته باشید که چه میزان جریان مجاز دارد.
? در تولید آن تمام استانداردها رعایت شده باشد و کالا از کیفیت و مرغوبیت کافی برخوردار باشد.
? به میزان فاصله بین کابل‌ها دقت شود.
? به توان یا آمپر مورد نیاز کابل دقت کنید.
? در صورتی که کابل را در زمین دفن می‌کنید به عمق دفن کابل توجه کنید.

علت اصلی که برای جریان مجاز کابل‌ها می‌توان نام برد، دما است. زیرا با افزایش دما، عایق‌ها آسیب می‌بینند. پس با توجه به این نکته می‌فهمیم که جنس هادی و عایق دوعنصر اصلی و مهم برای جریان مجاز هستند.

کابل آلومینیوم زره دار


همچنین جهت ارتباط با فروشگاه استارت الکتریک می توانید با  شماره ۰۲۱۳۳۹۰۳۰۱۸ تماس حاصل فرمایید.


سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم با جریان مجاز کابل آلومینیوم و کاربردهای آن آشنا شویم. همچنین کابل‌های مسی و آلومینیومی را باهم مقایسه کردیم. درمورد کابل آلومینیوم، ویژگی‌های آن و انواعشان به بحث پرداختیم و توانستیم بفهمیم که هر کدام یک از آن‌ها برای چه مکان‌هایی قابل استفاده است. به طور کلی سعی کردیم تا همه‌ی آن چه را که برای خرید کابل‌های آلومینیومی لازم بود، در اختیارتان قرار دهیم.

تاریخ انتشار 1402/01/18

نظرات شما عزیزان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو مطالب
Search
جدیدترین مطالب
عضویت در خبرنامه
منو